Dialoguem!

event picture

UNA APROXIMACIÓ DES DE LA FÍSICA. SOCIOFÍSICA I DINÁMICA DE LES OPINIONS:EXPERIMENT PARTICIPATIU I XERRADES.

DIJOUS, 1 DE DESEMBRE DE 2022. 17 -19 h

Facultat Física UB – Aula 3.20

Què és la sociofísica?

Ja Hobbes, i després Hume, pels segles XVII-XVIII feien servir aquest concepte per expressar la idea de representar els fenòmens socials a través de lleis matemàtiques universals i deterministes. El seu model eren les lleis que descriuen el moviment dels punts materials que aleshores anaven estudiant científics com Galileu. Però va ser Auguste Comte, el fundador de la sociologia, qui va donar una definició sistematitzada de la sociofísica fundada en aquest ideal mecanicista.

Finalment, Adolphe Quetelet (astrònom, matemàtic, estadístic i sociòleg) va posar en relació directa l’estudi dels fenòmens socials i la teoria matemàtica de la probabilitat i va fonamentar la sociofísica en l’estudi estadístic de variables mesurables.

En un gir inesperat de la història, a finals del segle XIX, s’inverteix la relació i és el pare de la física estadística, Ludwig Boltzmann, qui utilitza l’estudi estadístic dels fenòmens socials com a model per introduir els mètodes probabilístics a la física.

Avui dia, la sociofísica s’emmarca dins de les ciències de la complexitat que estudien sistemes compostos per parts interconnectades que, com una totalitat, mostren una o més propietats que no són òbvies des de les propietats de les parts individuals.

La metodologia actual de la sociofísica integra aproximacions analítiques i computacionals a partir de l’ús de les dades massives que les nostres societats digitals produeixen per desenvolupar models per a l’estudi de processos com ara la difusió d’informació, la formació d’opinions o les dinàmiques de segregació.

Programa

17:00 Benvinguda i introducció

17:05 Xerrada “Què és la sociofísica?” – E. Cozzo (Heurística / UBICS)

17:20 Experiment participatiu

18:00 Pausa cafè

18:15 Xerrada “Els models de dinàmica de les opinions”   I. Ferri (UBICS)

18:30 Discussió dels resultats de l’experiment i debat

19:00 S’oferirà un bufet d’agraïment a totes les persones participants.

PLACES LIMITADES: cal confirmar assistència

Formulari de participació: https://heuristica.participa.cloud/assemblies/Dialoguem/f/114/ 

Contacte: info@heuristica.barcelona

https://heuristica.participa.cloud/assemblies/Dialoguem/f/114